Siirry suoraan sisältöön

Käytännöllistä varustamista ystäväevankeliointiin pääkaupunkiseudulla

Pääkaupunkiseudun seurakunnilla ja kristityillä on tänä syksynä matalan kynnyksen mahdollisuuksia varustautua luontevaan evankelioimiseen. Varusta Helsinki! 27.-29.8., Varusta Vantaa! 17.-19.9. ja Varusta Espoo! 1.-3.10. ovat maksuttomia kristittyjen yhteisiä koulutusviikonloppuja, joihin on helppo osallistua.


– Tällainen koulutus on nykykristillisyydessä harvinaista ja vaikutukseltaan ainutlaatuista, koska menemme käytäntöön kohtaamaan ystäviämme ja läheisiämme. Harjoittelemme ymmärrettävää keskustelua evankeliumista kunnioittavassa ja kuuntelevassa ilmapiirissä, XEE – Evankeliointi Elämäntapana ry:n Helsingin aluetyöntekijä Jari Sippola valaisee.

Koulutus on turvallista arallekin kristitylle, koska tapaamisia johtaa XEE-koulutettu tiiminvetäjä eikä koulutettavien tarvitse lähtökohtaisesti osata mitään. Viikonloput ovat turvallisia myös koronatilanteesta riippumatta, koska opetusta voi seurata etänä ja käytännönharjoittelutiimit ovat pieniä.

– Mielestäni kaksi suurinta syytä, miksi evankeliumin vaikutus on niin vähäistä, on ensinnäkin se, etteivät uskovat puhu uskosta ystäviensä kanssa, ja toiseksi jos puhetta joskus syntyy, Jeesuksen merkitystä ei osata avata ymmärrettävällä ja vastaanotettavalla tavalla. Seurakunnista puuttuu kulttuuri ja varustus, jotka oikeasti muuttaisivat tilanteen, Sippola harmittelee.

– XEE:n koulutuksissa harjoittelemme pelkojen voittamista menemällä rohkeasti tositilanteisiin, luomme kysymällä ja kuuntelemalla luottamuksellisen keskustelun ja opettelemme kertomaan Jeesuksesta ymmärrettävästi tarinoiden avulla. Todellinen oppiminen tapahtuu käytännössä.

XEE:n Varusta Suomi! -kampanjan viikonloppuja on tänä syksynä myös Turussa ja Seinäjoella, ja niitä pidettiin keväällä jo Espoossa, Rovaniemellä, Keravalla ja Lahdessa. Tavoitteena on kattaa 10 maakuntaa kevääseen 2022 mennessä. Viikonloppujen jälkeen seurakunnille tarjotaan jatkovalmennusta, joka tähtää koko seurakunnan mobilisoimiseen liikkeelle evankeliumin kanssa.

Moninkertaistumisen salaisuus avautui pastoreille

Viime kevään koulutusten palaute oli todella rohkaisevaa. Osallistujat innostuivat kutsumaan ei-kristittyjä läheisiään keskusteluihin uskosta, näkivät uskoontuloja ja saivat hyödyllisiä työkaluja. Kohdatut ihmiset antoivat erinomaista palautetta keskustelujen luonteesta.
 
Viikonlopuissa mukana olleiden pastorien silmät avautuivat näkemään, miten yksinkertaisella konseptilla seurakuntalaiset voi varustaa kohtaamaan ystäviään evankeliumilla. Pastorit haluavat jatkaa itsensä ja seurakuntiensa varustamista käytännön kautta. Lokakuussa alkaakin valtakunnallinen XEE Plus -kurssi, jossa on erityinen seurakuntien johdolle suunnattu osuus.

Varusta Suomi! -hanke on XEE:n panostus valtakunnalliseen yhteiskristilliseen mediamissioon, joka toteutetaan syksyllä 2022. XEE palvelee mission yhteistyökumppanina seurakuntien varustajana.
 
XEE – Evankeliointi Elämäntapana ry varustaa kaikkia kristillisiä seurakuntia ja uskovia evankeliointiin, opetuslapseuteen ja terveeseen kasvuun. Työn ytimessä olevia kolmekuukautisia XEE-koulutuksia on pidetty 95 paikallisseurakunnassa 55 paikkakunnalla ympäri Suomen. Järjestäviä seurakuntia on ollut 12 eri kirkkokunnasta ja herätysliikkeestä. XEE edustaa kansainvälistä, kaikkiin maailman maihin laajentunutta Evangelism Explosion -järjestöä.