Siirry suoraan sisältöön

Espoossa innostuttiin ystävien kohtaamisesta evankeliumilla

Varusta Espoo! -viikonloppu 12.–14.2. rohkaisi osallistujia moniin keskusteluihin uskosta omien läheisten ja tuttujen kanssa. XEE – Evankeliointi Elämäntapana ry:n järjestämässä Varusta Suomi! -kiertueen avauksessa kohdattiin 1–3-tuntisissa tapaamisissa noin 35 henkilöä, jotka olivat viikonlopun osallistujien sukulaisia, ystäviä ja muita tuttavia. Lisäksi keskusteltiin muutaman kymmenen tuntemattoman espoolaisen kanssa kauppakeskuksissa.

– Osallistujat lähtivät todella rohkeasti kutsumaan läheisiään ja tuttujaan keskusteluihin evankeliumista, yhtenä tiiminvetäjänä toiminut XEE:n Helsingin aluetyöntekijä Jari Sippola ihastelee.

– Ystäviä kuunneltiin, ihmissuhteita syvennettiin ja uskonasioista juteltiin kunnioittavassa ja rennossa ilmapiirissä lähinnä videopuheluiden kautta. Joillekin tarjottiin ”etäolkapäätä” heidän koronapeloissaan ja yksinäisyydessään.

 

Jumala synnytti uskoa ja yhteyttä

Varusta Espoo!:n osallistujien kaksi sukulaista ja yksi naapuri halusivat keskustelujen päätteeksi siirtää luottamuksensa omista teoista Jeesuksen varaan. Ihmiset antoivat erittäin hyvää palautetta tiimien tavasta kohdata heitä, ja heidän kanssaan saadaan jatkaa hyvää keskusteluyhteyttä. Tapaamisissa toimittiin kolmen hengen tiimeissä XEE-koulutetun tiiminvetäjän johdolla.

– Eräs osallistuja sai tyttäreensä täysin uudenlaisen yhteyden syvällisen keskustelun kautta. Tytär ilmoitti etukäteen, että tunnin etätapaaminen riittää, koska hän ei ole kiinnostunut Jeesuksesta. Mutta kahden tunnin keskustelun jälkeen hänellä ei ollut kiire mihinkään, koska tykkäsi kohtaamisesta niin paljon, tiiminvetäjänä palvellut XEE:n toiminnanjohtaja Toni Linjama iloitsee.

– Kaukaisin tapaaminen tehtiin etäyhteydellä Välimerellä seilanneelle laivalle, jolla koko kahdeksan hengen miehistö halusi keskustella uskonasioista.

Kaikkiaan arviolta 80–100 ystävään ja tuttuun otettiin yhteyttä. Vaikka monien kanssa ei järjestynyt tapaamista tuona viikonloppuna, yhteydenotoista syntyi hyviä uusia avauksia ja ystävyyttä.

Espoonlahden kirkolta välitetyissä etäopetussessioissa Toni Linjama opetti yhteyden luomisen periaatteista, elinpiiri-työkalusta, evankeliumin luontevasta ja ymmärrettävästä kertomisesta sekä uuden uskovan ja opetuslapsen kasvattamisesta.

 

Kasvutarinoita ja jatkotapaamisia

Viikonloppuun osallistui 36 kristittyä noin 20 eri seurakunnasta. He antoivat rohkaisevaa palautetta, tässä on joitakin poimintoja:

– Sain paljon innostusta ja uusia ajatuksia evankelioinnin mahdollisuudesta. Samoin mahtavia työkaluja siihen, miten voi keskustelua viedä oikeaan suuntaan. Hyviä kysymyksiä, hyviä tarinoita. Monta juttua, josta on ollut vuosia osaton.

– Viikonlopun koulutus antoi erittäin hyviä vihjeitä siihen kuinka luontevasti kertoa uskostaan läheisille. En ollut aikaisemmin ajatellut kuinka tärkeää on kuunnella toista ja tätä kautta johdattaa henkilö suurten ja tärkeiden kysymysten äärelle.

– Sain muuttaa omia asenteitani evankeliointiin ja opin itsestäni.

– Oivalsin, että omien verkostojen kartoittaminen, tapaamisten sopiminen ja keskustelujen käyminen ja niihin liittyvä jälkihoito voi olla ihan systemaattista ja tavoitteellista (arki)työtä, joka kuitenkin toteutuu Jumalan johdatuksessa ja johon voi hengellisesti valmistautua.

Läheisten ja tuttujen kohtaamiset evankeliumin kanssa inspiroivat osallistujia aktiivisuuteen myös jatkossa:

– Läheiseni suhtautui niin innokkaasti tapaamiseen että en jännittänyt käytännössä ollenkaan. Tapaaminen oli hieno kokemus.

– Täytyy alkaa aktiivisemmin solmia ystävyyssuhteita sukulaisiin, naapureihin ja ystäviin, niin että voi kertoa heille myös evankeliumia, kun sopiva hetki koittaa.

– Uskon ja toivon että tästä lähtee liikkeelle jotakin suurta. Haluan kannustaa ihmisiä omassa seurakunnassani kertomaan rohkeasti evankeliumia ystävilleen ja tuntemattomille käyttäen asioita joita opin viikonlopun aikana.

– Otan yhteyttä seurakuntamme jäseniin ja innostan heitä mukaan järjestämään yhteisiä tapaamisia/keskusteluja ei-uskovien kanssa.

– Toivon voivani aktivoitua evankelioinnin suhteen kokonaisvaltaisesti omassa elämässäni. Ehkä tarvisin jatkossakin ”potkimista” eteenpäin pääsemiseksi.

 

XEE-kurssi Espooseen

Varusta Espoo! -viikonlopussa mukana olleet pastorit kertoivat haluavansa löytää luontevan ja pysyvän tavan todistamiseen sekä omassa elämässä että seurakunnassa. He totesivat, että evankelioinnista voisi tulla elämäntapa, jota seurakunta tekisi koko ajan ihmisten arjessa. Pastorin tulee näyttää asiassa esimerkkiä, mutta työkaluja tarvitaan. XEE nähtiin hienona työkaluna pastorille.

Viikonlopun jatkona on syntymässä 14-viikkoinen XEE-kurssi Espooseen tälle keväälle. Kurssille voi osallistua etäyhteydellä, ja siitä on lisätietoa sivulla https://xee.fi/kalenteri/. Jatkovalmennuksen kautta halukkaita espoolaisia seurakuntia autetaan elämään todeksi ydintehtäväänsä.

 

Varusta Suomi! palvelee seurakuntia ja valtakunnallista mediamissiota

Varusta Suomi! -hanke on XEE:n panostus valtakunnalliseen mediamissioon, joka toteutetaan medialähetysjärjestö IRR-TV:n, muiden kristillisten järjestöjen ja seurakuntien yhteistyönä syksyllä 2022. Silloin evankeliumin ilosanoma välitetään jokaiselle suomalaiselle laajan mediakampanjan, henkilökohtaisten kontaktien, hyvälaatuisten tapahtumien sekä sosiaalisen auttamisen välityksellä. Vuosi 2021 on missiota valmistava seurakuntien varustamisen vuosi, ja XEE – Evankeliointi Elämäntapana ry palvelee seurakuntia siinä mission yhteistyökumppanina.

Seuraava Varusta Suomi! -viikonloppu pidetään Lapissa 16.–18.4., jonka jälkeen niitä on tihenevään tahtiin Uudenmaan isoissa kaupungeissa, Päijät-Hämeessä, Etelä-Pohjanmaalla, Kainuussa, Kymenlaaksossa, Etelä-Savossa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Tavoitteena on kattaa 12 maakuntaa kevääseen 2022 mennessä. Toinen Varusta Espoo! -viikonloppu on 1.–3.10.2021.

XEE – Evankeliointi Elämäntapana ry varustaa kaikkia kristillisiä seurakuntia ja uskovia evankeliointiin, opetuslapseuteen ja terveeseen kasvuun. Työn ytimessä on 14-viikkoinen XEE-koulutus, jossa oppiminen tapahtuu pääosin käytännössä. Näitä koulutuksia on pidetty 95 paikallisseurakunnassa 55 paikkakunnalla ympäri Suomen. Järjestäviä seurakuntia on ollut 12 eri kirkkokunnasta ja herätysliikkeestä. XEE edustaa kansainvälistä, kaikkiin maailman maihin laajentunutta Evangelism Explosion -järjestöä. Suomen yhdistys on toiminut vuodesta 1997.

 

(Kuvassa Lasse Lindholm ja Toni Linjama esittävät Zoom-katselijoille mallikeskustelua evankeliumista.)

Avainsanat: