Siirry suoraan sisältöön

Miehet saivat välineitä ja käytäntöä ystäväevankeliointiin

Kerro uskostasi -koulutuksessa Helsingissä viime kesänä kohdattiin miesporukalla naapureita ja ystäviä. Keskusteltiin uskosta, kylvettiin evankeliumia ja heräteltiin ajatuksia.

”Tapaaminen lähensi suhdettamme naapureina. Olemme olleet naapureita seitsemän vuotta, ja nyt saatiin kertoa evankeliumi. Hän totesi, että olisi iso juttu saada ikuisen elämän varmuus. Jatkan keskustelua hänen kanssaan”, eräs osallistuneista miehistä iloitsi.

”Oli hieno harjoitus. Rohkaisee itseänikin tekemään vastaavia harjoituksia lähisukulaisten ja työkaverien kanssa”, toinen osallistuja kertoi.

XEE – Evankeliointi Elämäntapana ry:n järjestämään koulutuspäivään sisältyi usean tunnin opetusosuus Helsingin Raamattukoulun tiloissa sekä käytännönharjoittelu, jossa jalkauduttiin keskusteluihin ei-uskovien tuttavien kanssa ja harjoiteltiin opittua.

Koulutukseen osallistui 14 uskovaa miestä, jotka muodostivat viisi 2–3 hengen tiimiä. Jokaista ryhmää johti XEE-koulutettu tiiminvetäjä, jonka ohjauksessa käytännön kohtaaminen oli turvallista tehdä. Koulutettavilta ei odotettu mitään osaamista, he saivat vain tulla rennosti mukaan.

Opetusosuudessa Jari Sippola ja Veli-Matti Männikkö opettivat mm. todistamisen vaikeuden voittamisesta, yhteyden luomisesta omissa elinpiireissä ja luontevasta evankeliumin keskustelusta. Osallistujat saivat harjoitella toimivan oman todistuksen tekemistä sekä evankeliumin ymmärrettävää kertomista tarinoiden avulla.

Käytännönharjoittelua varten tiimit olivat jo etukäteen sopineet tapaamisia uskosta osattomien ystäviensä kanssa. Vaikka oli jännittänyt lähestyä heitä, oli kuitenkin turvallista hyödyntää koeteltuja vinkkejä: pyytää apua, jotta voimme harjoitella luontevaa hengellistä keskustelua. Moni mies halusi auttaa meitä ja tuli mielellään tällaiseen keskusteluun.

 

Rohkeutta keskusteluun uskosta

Omassa tiimissäni olivat Helsingin Raamattukoulun toiminnanjohtaja Jari A. Jolkkonen sekä Helsingin vapaaseurakunnassa pitkään vaikuttanut Esa Hiltunen. Kohtasimme Jarin naapurin, joka on puoliksi romani (kuva tapaamisesta on yllä). Selvisi, että hän oli yli 15 vuotta sitten antanut elämänsä Jeesukselle, mutta sen jälkeen oli ”mopo karannut käsistä”. Hän koki olevansa nyt kaukana Jumalasta. Kuitenkin hänen ajatuksensa osoittivat, ettei hän ole lainkaan kaukana, ja saimme rohkaista häntä kääntämään katseensa omasta itsestä Jeesukseen.

Romanimies antoi palautetta, että keskustelu oli tarpeellinen ja ajankohtainen, ja hän sai paljon ajateltavaa. Jari puolestaan sanoi:

”Sain rohkeutta keskusteluun uskosta. Näin, miten luontevaa tällainen keskustelu voi olla. Yhteyden luominen oli tärkeää, se loi hyvän pohjan. Ne periaatteet, mitä opittiin päivällä, osoittautuivat todeksi ja toimiviksi tässä keskustelussa.”

Näiden naapurusten välille avautui ihan uusi yhteys ja toistensa tunteminen, josta Jarin on hyvä jatkaa eteenpäin. Hän vei naapurilleen myös Raamatun.

Muidenkin tiimien tapaamisissa kohdatut osoittivat kiitollisuutta kuulemastaan evankeliumista. Tosin joku kohdattu esitti haastavia kysymyksiä ja ajatuksia, mutta hänellekin saatiin kylvää evankeliumin siementä.

Jumalan huumorintajua oli se, että erään tiimin tapaama ystävä oli juuri ostanut kirpputorilta lompakon, jossa luki ”Jeesus antaa ilon”. Ystävä koki, ettei se ollut sattumaa.

Eräs koulutukseen osallistunut mies totesi: ”Opin sen, ettei ole mitään pelättävää. Turhaan pelkäämme ihmisten kielteisiä reaktioita.”

XEE:n opettamaa lähestymistapaa evankeliointiin kiiteltiin toimivaksi. Myös työkalut uskon diagnosointiin puhuttelivat.

Koulutuspäivä toteutettiin yhteistyössä XEE:n, Helsingin Raamattukoulun Miesfoorumin sekä STELKin kanssa. Maaliskuulle 2023 suunnitellaan uutta Kerro uskostasi -koulutusta, johon kutsutaan miehiä rohkeasti mukaan. Ilmoittautuminen avautuu tammikuussa nettisivulla xee.fi.

(Artikkeli on julkaistu Tosimies-lehdessä 5/22)